20 yılı aşkın tecrübemizle şirketlerin teknoloji ve marka hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. TERA Bilişim, müşteri memnuniyetini ön planda tutan değer odaklı bir teknoloji firmasıdır.

Galeri

İletişim

Yukarı Dudullu Mah. Bayrak Cad. No:30/117 Ümraniye, İSTANBUL

info@terabilisim.com

+90 216 755 68 65

Siber
siber guvenlik nedir neden onemlidir gereklidir

Siber Güvenlik Nedir, Neden Önemlidir, Gereklidir

Siber güvenlik, ağlarınızı, aygıtlarınızı, verilerinizi saldırı veya yetkisiz erişime karşı korumak için tasarlanmış teknolojiler, süreçler ve uygulamalardan oluşur. Siber güvenlik bilgi teknolojisi güvenliği olarak da adlandırılabilir. 

Siber Güvenlik Neden Önemlidir ve Gereklidir

Siber güvenlik  önemlidir, çünkü kamu kurumları, finansal ve tıbbi kuruluşlar bilgisayarlarında ve diğer cihazlarda çok büyük miktarda veri toplar, işler ve depolar. Bu verilerin önemli bir kısmı yetkisiz erişimler neticesinde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlara neden olabilecek kişisel bilgiler, finansal veriler, fikri mülkiyet hakları veya çok hassas bilgiler olabilir.

Kuruluşlar, hassas verileri iş yaparken ağlara ve diğer cihazlara iletir ve siber güvenlik, bu bilgileri ve bunları işlemek ya da depolamak için kullanılan sistemleri korumak için tasarlanmış disiplini tanımlar. Kuruluşlar ve şirketler, özellikle de ulusal güvenlik, mali veya sağlıkla ilgili bilgileri korumakla görevli olanlar, hassas iş ve kişisel bilgileri korumak için gerekli siber güvenlik önlemlerini almalıdırlar. 

Siber Güvenliğin Zorlukları

Etkin bir siber güvenlik için, bir kuruluşun çabalarını tüm bilgi sistemi boyunca koordine etmesi gerekir.
Siber unsurlar  aşağıdakilerin tümünü kapsar;

  • Ağ güvenliği: Ağı yetkisiz ve istenmeyen kullanıcılardan, saldırılardan ve izinsiz girişlerden koruma işlemidir.
  • Uygulama güvenliği: Uygulamaların ve programların saldırılara karşı güvenli olduğundan emin olmak için sürekli güncellenmeli ve testler yapılmalıdır.
  • Uç nokta güvenliği: Uzaktan erişim, işin zorunlu bir parçasıdır, fakat veriler için de zayıf bir nokta olabilir. Uç nokta güvenliği, bir kuruluşun ağına uzaktan erişimi koruma sürecidir. Uç nokta sistemlerinizin güvenlik güncellemelerini yapmanız önemlidir.
  • Veri güvenliği: Ağların ve uygulamaların içinde veri vardır. Şirket ve müşteri bilgilerini korumak ayrı bir güvenlik katmanıdır.
  • Kimlik yönetimi: Temelde, bu her bireyin bir kuruluştaki erişimini anlama sürecidir.
  • Veri tabanı ve altyapı güvenliği: Bir ağdaki her şey veri tabanlarını ve fiziksel donanımları içerir. Bu cihazları korumak da aynı derecede önemlidir.
  • Bulut güvenliği:  Günümüzde bulut (cloud) sistemleri giderek gelişmektedir. Birçok dosya dijital ortamlarda veya bulut sistemlerinde tutulmaktadır. Bulut güvenliğinin de ayrıca sağlandığının garanti altına alınması ve güvenilir bulut sistemlerinin tercih edilmesi önemlidir.
  • Mobil güvenlik: Tabletler ve cep telefonları, kendi başlarına neredeyse her türlü güvenlik sorununu içerir. Mobil cihazlarınızda anti virüs programlarının olması önemli bir diğer husustur.  
  • Olağanüstü kurtarma / iş sürekliliğinin sağlanması: Bir ihlal veya siber olay durumunda işlerinizin güvenli bir şekilde sürdürülebilir olması önemlidir. Bunun için acil bir eylem planına ihtiyacınız bulunmaktadır.
  • Kullanıcı eğitimi: Kullanıcılar siber güvenlik zincirinin en zayıf halkası konumundadırlar. Bu kapsamda personelinize parola güvenliği ve siber güvenlik konusunda farkındalık eğitimleri vermek siber güvenliğin önemli bir parçasıdır.

Siber güvenliğin en zor yanı da, güvenlik risklerinin kendilerinin sürekli gelişen doğasıdır. Siber güvenlik sistemlerinin gelişimiyle birlikte saldırganların da saldırı teknikleri devamlı gelişmektedir. O yüzden sistemlerinizi sürekli güncel tutmanız çok önemlidir.

Geleneksel olarak, kuruluşlar, yalnızca en önemli sistem bileşenlerini korumak ve bilinen saldırılara karşı savunmak için siber güvenlik kaynaklarının çoğunu firewall, saldırı tespit ve önleme sistemleri gibi sistemlere harcamaktadır.

Bugün, tehdit yaklaştıkça ve organizasyonların ayak uydurabileceğinden daha hızlı değiştiği için bu yaklaşım tarzı yetersiz kalmaktadır. Bütüncül bir güvenlik sağlamak için yukarıda belirtilen tüm siber unsurlarında güvenlik sağmanız gereklidir.

Siber risk değerlendirmelerinde şirketinizin verileri toplama, saklama ve koruma şeklini etkileyen tüm düzenlemeler de dikkate alınmalıdır. Bir siber risk değerlendirmesinin ardından, siber riski hafifletmek, değerlendirmenizde ana hatları verilen sistemleri korumak ve güvenlik olaylarını etkili bir şekilde tespit etmek ve bunlara yanıt vermek için bir plan geliştirin ve bu planı uygulayın. Bu plan, gelişmiş bir siber güvenlik programı oluşturmak için gereken süreçleri ve teknolojileri kapsamalıdır.

Sürekli gelişen bir alan olan siber güvenlik en iyi uygulamaları, saldırganların gerçekleştirdiği gittikçe daha karmaşık saldırılara uyum sağlamak için gelişmelidir. Siber güvenlik önlemlerini eğitimli ve güvenlik odaklı bir çalışan tabanı ile birleştirmek, şirketinizin hassas verilerine erişmeye çalışan siber suçlulara karşı en iyi savunmayı sağlar. Siber güvenlik nedir, neden gereklidir ve önemlidir konusuna kısaca değinmeye çalıştık.

Siber Güvenlik Hizmetimiz hakkında bilgi almak için tıklayın.

Tübitak Siber Güvenlik

Author

Tera Bilişim